A napokban nyilvánosságra került egy törvénymódosítás, amely a 2017. március 31. napja után bejelentett, 4 kWp teljesítmény feletti rendszereket adóztatja meg. Ez az adótípus nem tévesztendő össze a 2015-ben bevezetett “termékdíjjal”. A hamarosan bevezetésre kerülő új adó neve “elosztói teljesítménydíj” lesz.

„Azok, akik 2017. március 31-e után engedélyeztetik a 4 kW-nál nagyobb csúcsteljesítményű otthoni kiserőművet, elosztói teljesítménydíjat, vagyis hálózati használati díjat fizethetnek majd.”

Magyarországon a napelem rendszerek nagy része hálózatba visszatápláló elven működik. Ezen rendszerek működése egy úgynevezett “ad-vesz” mérő felszerelésével történik, így felhasznált áram pontosan ugyanannyit ér, mint a visszatáplált áram. A telepített napelem rendszerek esetében az újonnan bevezetendő díj az elektromos hálózat használatra vonatkozna. Az Európai Unió országaiban az elmúlt években különböző támogatások segítették a napelem rendszerek terjedését, Magyarországon az ingyenes rendszerhasználat volt a lakossági rendszerek “támogatása”.

Az adó mértéke jelenleg 0 Ft, de ezen díj bevezetése már önmagában jelzi, hogy ez az összeg bármikor megváltozhat.

Az adó alapja nem a háztartás energiafogyasztása, hanem az inverter teljesítménye. A díj a 4 kWp-nél nagyobb rendszerekre vonatkozik és az összeget a tervek szerint az elektromos szolgáltatók fogják beszedni.

A jelenlegi törvények szerint azok a rendszerek mentesülnek az új díj alól, melyeknek az igénybejelentését 2017. március 31-ig beadták. Tehát a már kiépített rendszerekre nem vonatkozik ez a díj és nem addig kell elkészülnie a rendszernek, addig kell beadni az igényt az elektromos szolgáltatónál.

 

About Author

kapcsolat:

Kérje ajánlatunkat