Újabb történelmi mérföldkőhöz érkezik el a napenergia 2017-ben, ez év végén ugyanis a fotovoltaikus napelemek telepített globális összes kapacitása várhatóan utoléri és meghaladja majd az atomerőművekét. A napelemek hódítása pedig folytatódhat, így 2022-ben már körülbelül kétszer akkora lesz a világszerte telepített fotovoltaikus kapacitások összege, mint az atomerőműveké.
A történelem folyamán tehát most először a névleges kapacitások tekintetében a napenergia utolérte a nukleáris energiát. A valós kapacitások tekintetében azonban az atomenergia továbbra is jelentősen megelőzi a napenergiát, tekintettel annak időjárásfüggő jellegére. Míg az atomerőművek összességében évente körülbelül 2 476 671 gigawattóra villamos energiát állítanak elő évente világszerte, addig a napelemek mindössze 375 000 gigawattórát; az előbbi 11, utóbbi 1,8 százalékát teszi ki a globális áramtermelésnek.

 

Forrás, teljes cikk: Portfolio http://www.portfolio.hu/vallalatok/tortenelmi_pillanathoz_kozelit_a_napenergia.260003.html

About Author

kapcsolat:

Kérje ajánlatunkat